Ben je een echt buitenmens en wil je daar wat meer gebruik van maken? Kies dan voor een buitenkeuken, zodat je in de lente en zomer extra kan genieten van het mooie weer. Als je net lekker in de tuin zit na een dag werken wil je eigenlijk nog even zo lang mogelijk genieten van het zonnetje. Echter moet je rond 18:00 uur toch echt gaan koken, omdat je ’s avonds weer weg moet. Hoe fijn is het dan om buiten te kunnen koken? Je hoeft je hierdoor niet binnen af te sluiten van de rest die buiten zit, maar kan tijdens het koken nog gezellig kletsen.
Een overdekte buitenkeuken
Deze buitenkeuken staat er dan natuurlijk het hele jaar, dus in de winter moet deze buitenkeuken goed afgeschermd worden. Dit kan op twee manieren: de keuken is volledig overdekt, door een veranda. Het Nederlandse weer is natuurlijk zo wisselvallig als maar kan, dus een paar regenbuien zullen we sowieso hebben. Soms is het qua temperatuur prima te doen, maar regent het een beetje. Op deze manier kan je alsnog lekker buiten genieten, terwijl je gewoon overkapt zit. Mocht je nou vaker gebruik willen maken van deze buitenkeuken, dan kan je ook gewoon een aantal heaters neerzetten of monteren aan de veranda, zodat je ook gewoon in de nazomer of herfst kan genieten van deze keuken.
Een afgesloten buitenkeuken
De andere manier om deze buitenkeuken goed af te sluiten is verschillende kleppen die je eerst omhoog moet klappen voordat de keuken zichtbaar wordt. Wanneer deze dicht zitten lijkt het gewoon één groot aanrecht, maar zodra je die kleppen omhoog zet, komt de wasbak en het fornuis tevoorschijn. Hierdoor wordt het materiaal goed beschermd, en het fornuis moet natuurlijk droog blijven. Het nadeel van deze buitenkeuken is dat het verder dus niet overdekt is, dus wanneer er kans is op een bui kan je toch beter binnen gaan koken. Het zou toch zonde zijn dat het gaat regenen wanneer je aan het koken bent.
De verschillende materialen
Een buitenkeuken kan je natuurlijk maken van verschillende materialen. Het is maar net wat jij zelf mooi vindt. Echter zijn er wel materialen die worden aangeraden, omdat de keuken toch continu buiten staat en het wel tegen alle weersomstandigheden moet kunnen. Kies je bijvoorbeeld voor hout, dan kan je het beste steigerhout of hardhout gebruiken. De vloer van deze keuken kan het beste worden gemaakt van steen of beton. Ze moeten natuurlijk wel tegen wat olie spetters kunnen of andere producten dat op de grond valt.
De beste plek
Nu je in ieder geval weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een buitenkeuken, moet de plek in de tuin nog worden uitgekozen. Hierbij moet er ook worden gelet op verschillende aspecten. Koken kan natuurlijk niet zomaar, dus er moet wel een plek zijn waar je beschikking hebt over stroom en elektra. Daarnaast moet er ook een waterafsluiting zijn voor de wasbak, want anders heb je geen stromend water. Dit heb je toch echt wel nodig bij koken en is onmisbaar in een keuken. Je hebt natuurlijk altijd nog spullen nodig van binnen, dus je wil ook niet continu heen en weer hoeven lopen. Het is daarom wel handig als je de keuken nog enigszins dicht bij je huis plaatst. Als laatste is het ook wel belangrijk om een stabiele ondergrond te hebben zodat je bijvoorbeeld na een paar buien niet wegzakt terwijl je aan het koken bent. Of erger: dat je struikelt. Wil jij nu ook een buitenkeuken?