Wil je graag een vijver in je tuin maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Heb je genoeg ruimte in je tuin en heb je ook al een geschikte plek uitgekozen? Weet je ook al hoe groot je deze vijver wil hebben? Dan kan je ook al wel vast een gat maken en afdekken zodat je daarna het water er in kan doen. Wil je eerst wat tips hebben over de juiste aanpak? In deze blog vind je meer informatie over bijvoorbeeld het juiste water en de juiste planten die je in deze vijver moet gaan plaatsen.
Je vijver vullen met water
Allereerst is het van belang dat je kiest voor het juiste water. Je mag niet zomaar slootwater gebruiken namelijk. Dit zit namelijk vol met ziektekiemen waar de vissen die je in deze vijver gaat stoppen niet tegen kunnen, in tegenstelling tot de vissen die wel in de sloot zitten. Die zijn er namelijk al aan gewend. Pak dus gewoon leidingwater om je vijver te vullen, maar houd daarbij wel even bij hoeveel liter er in gaat, zodat je dit kan afstemmen met de zuurstofplantjes en medicijnen die je er in gaat stoppen. Per 1000 liter moet je namelijk een zuurstofplant in de vijver plaatsen. Je kan rond april of mei al beginnen met het opstarten van jouw vijver. Schaf daarbij ook even een filter en een pomp aan zodat het water schoon gehouden kan worden.
Geduld is een schone zaak
Na het vullen van de vijver is het van groot belang dat je nog niet de vissen in de vijver stopt. Je moet namelijk eerst wachten tot het water gerijpt is, de afvalstoffen uit het leidingwater zijn en de planten moeten zich hechten. Dit heeft gewoon even tijd nodig, maar denk hierbij wel aan vier tot zes weken. Heb dus gewoon even geduld, want als je nu overhaast gaat handelen, is je vijverwater straks niet gezond voor de vissen. Ondertussen kan je nog watervlooien uitzetten in het water.
Het is zover
Na een lange tijd wachten is het dan eindelijk zo ver: de vissen kunnen in het water. Als het goed is, is het water gezond en door een heel proces gegaan. Het water is een tijdje troebel geworden en de kleur is veranderd, maar dit is juist een goed teken. Mocht het water groen blijven wanneer eigenlijk de wacht periode voorbij is, dan is er iets niet helemaal goed gegaan. Je moet dan helaas opnieuw beginnen want dit water is niet gezond voor de vissen en planten. Gelukkig is daar tegenwoordig iets op gevonden zodat je niet het hele proces opnieuw hoeft te doorstaan. Je kan namelijk de algen bestrijden en het water weer helder krijgen.
Je nieuwe vijver
Is het hele proces goed gegaan en zwemmen de vissen lekker rond in de vijver? Wellicht kan je de ruimte om de vijver heen nog wat leuker aankleden. Zet bijvoorbeeld ook twee loungestoelen in de buurt van de vijver, zodat je hier lekker van kan genieten, terwijl je in het zonnetje zit. Een hapje en een drankje erbij en jouw perfecte tuin is gereed. En zo zie je maar, geduld wordt altijd beloond. Het zou toch zonde zijn als je te vroeg de vissen in de vijver stopt en ze hierdoor niet lang leven, terwijl je er erg druk mee bent geweest.